Proponuję mięciutką cielęcinę w aromatycznym, ziołowym sosie curry.
U nas z dodatkiem podsmażanych kopytek i brukselki - oczywiście możecie podać z ulubionymi dodatkami.
SKŁADNIKI
1 kg cielęciny
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE
![cielęciena sos curry](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivWQioFPEH0y2gt0WrMC5QmNOoQgjwldYBwpLIC5macDDbzD1I4m7IUFkZl-emibUrE13M-9egWWMQvo1dkt0m8EIDwDu_tPn2KN3tOljMZW98COmUrExTDuTb3PgQ4Btd7j_jwV7gc3zE/s400/ciel%25C4%2599cina.jpg)
Wyjmujemy mięso. Powstały sos cedzimy przez sitko. Przekładamy do rondelka. W niewielkiej ilości odlanego sosu rozpuszczamy śmietanę i dodajemy do reszty. Podgrzewamy. W połowie szklanki z zimną wodą dobrze rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.
Mieso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Smacznego :)
![sos curry sos do mięsa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAeTpGsA-dsgxLCXp9Vju9-Eacn067PgvRhc1oQli_w67req953vI4EVhVA0p0s-gr9ompbfBZGvIBR4Wnh-DbhGWOIQdYjcU5Eh1QE8AXdxwL6Naa1K5VFP54a331049cstqvLH3AQeKX/s640/ciel%25C4%2599cina3.jpg)
![cielęcina duszona cielęcina pieczona](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrvaDOp4d13ghtxjZOk_zDEVEbb0pC0YoopdDB50jH0QCmya3G5-RRxpTfh2o54Him07KjNW2Va8GGVqmD4h8SHjA1pciK5d1Dx8AEpV0EcLB1oMwsHySLVCJj8lzsm-46nZWRboVO1_JS/s640/ciel%25C4%2599cina6.jpg)
tan sos do mnie nie przemawia...
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować, a potem ocenić :) pozdrawiam
Usuń