![cukinia faszerowana cukinia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlj4e0DvVgNRc3YLuG3uxFMSImA7GVRONVbMOWJ2Zo64VUR5VR68z0pKoE-CMZjjfhzMkPGD08oh3zUQgWqrOhYJswHvXsKg6MARWySTyAFZen5FfH6zqFkXF0qtxy831qqklNblCZY7X8/s400/cukcap.jpg)
SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja 236 kcal)
1 średnia (lub 2 małe cukinie)
2 pomidory
duża kulka mozzarelli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
kilka listków bazylii
suszone oregano
czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy pestki. Oprószamy przyprawami i skrapiamy oliwą. Wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem). Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry. Układamy naprzemiennie na cukinii - jeszcze raz doprawiamy przyprawami (już bez czosnku i oliwy). Zapiekamy około 10 minut, aż ser się rozpuści. Posypujemy posiekaną bazylią. Smacznego :)
![cukinia z pomidorami cukinia z mozzarellą](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSAg1IUw4BYwzG7MNmafEZnTM9-oo0BeYsDqB0VoRD6xzJKwcJciGQy4b5VIW0Gnqf3OayKnCRR0Gy4euon898ZiywcvLDSddnjwylIom2xfMSJr3is9590ks5gEjUfExEBzTWX6HFTrB5/s640/cukcap3.jpg)
1 porcja - 236 kcal
- białko - 19 g
- tłuszcz - 13 g
- węglowodany - 10,5 g
- błonnik - 4 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :)
A jeśli szukacie fajnych noży do Waszej kuchni - zerknijcie na Ceneo - KLIK!
A więcej przepisów z cukinią znajdziecie Tu - KLIK!
Super pomysł, zdrowo i smacznie :) tak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńtakie proste przepisy są najlepsze :)
UsuńPrzepis z Kwesti smaku czy mi sie wydaje??
OdpowiedzUsuńNie wiem czy kwestia ma taki przepis :) ,ja robię takie bagietki i wymyśliłam, że z moją ukochaną cukinią może się sprawdzić :) i się sprawdziło :)
UsuńWydaje sie.
UsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńI taka też w smaku :) dziękuję
UsuńCukinia i pomidory mają dużo wody i zapieczone cukinie były niestety pływające.
OdpowiedzUsuńDlatego zapieka się najpierw samą cukinię i jak widać na zdjęciu nic nie pływa :)
UsuńJak to pysznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńJadłabym :)
Trzeba zrobić :) pozdrawiam
UsuńWspaniały przepis! Właśnie zrobiłam, wyszło wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę , że smakowało :) pozdrawiam
UsuńPycha, wchodzi do mojej listy najulubuieńszych przepisów :D
OdpowiedzUsuńSuper! Miód na moje uszy :)
UsuńZrobiłam, zjadłam i żałuję, że nie mam więcej cukini. To było przepyszneeee!!! :-)
OdpowiedzUsuńZatem czas na powtórkę ;) Bardzo się cieszę, że nie tylko nam tak smakuje :) :) :)
UsuńA bez termoobiegu ile i w jakiej tem piec?
OdpowiedzUsuńW takiej samej temperaturze tylko dłużej o jakieś 5-10 minut, pozdrawiam
UsuńDziękuję za odpowiedź:-)
UsuńBardzo proszę :) pozdrawiam i życzę smacznego :)
Usuń