piątek, 15 lipca 2016

Młoda kapusta zasmażana z koperkiem

Klasyk klasyków - świetna o tej porze roku do lekkiego obiadku z młodymi ziemniaczkami. Lubicie?

młoda kapustaSKŁADNIKI (4 porcje)
1 mała główka młodej kapusty (1,3 kg)
1 cebula 
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
pęczek koperku
sól
świeżo mielony pieprz


PRZYGOTOWANIE
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Przekładamy do garnka z gorącą posoloną wodą i gotujemy przez 10 minut. Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
Odcedzamy wodę z kapusty i dodajemy cebulę. Dusimy razem około 15 minut. Doprawiamy. Dodajemy zasmażkę (roztapiamy masło i dobrze rozprowadzamy mąkę - tak, by nie było grudek, lekko zasmażamy). Mieszamy całość i dodajemy posiekany koperek. 
Świetny dodatek do obiadu :) Smacznego!

kapusta duszona
 1 porcja - 166 kcal:
- białko - 6,5 g 
- tłuszcze - 6 g
- węglowodany - 21 g
- błonnik - 9 g 

Zapraszam na fanpage na FB  oraz  Instagram

 

1 komentarz:

  1. Tak jak piszesz, to prawdziwy klasyk na polskim stole. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń