piątek, 23 września 2016

Chipsy z jarmużu

Zdrowa, szybka i pyszna przekąska - chipsy z jarmużu :) 
Możecie dodać swoje ulubione przyprawy - nam smakują w wersji czosnkowej.
Sezon na jarmuż jesienią i zimą - więc korzystajcie ile wlezie, bo to samo dobro 
(o jego właściwościach więcej TUTAJ ).

czipsy z jarmużuSKŁADNIKI (całość - 208 kcal
1 porcja - 104 kcal)
1 pęczek jarmużu - 5 liści (ok.100 g)
2 łyżki oliwy z oliwek (może być czosnkowa)
sól
pieprz
granulowany czosnek




PRZYGOTOWANIE
jarmuż przepisyLiście jarmużu myjemy i suszymy. Wycinamy główny nerw liści i tniemy na 3-4 cm kawałki.
W misce mieszamy jarmuż z oliwą i doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jarmuż, tak by listki nie zachodziły na siebie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem) przez 6-7 minut, aż chipsy zrobią się chrupiące. Zajadamy ze smakiem - smacznego :) 

 Całość - 2 porcje- 208 kcal
- białko - 3,7 g
- tłuszcze - 19 g 
- węglowodany - 2,8 g
- błonnik - 5,6 g 

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram






3 komentarze:

  1. No proszę - a jednak chipsy mogą być zdrowe! :) Nigdy nie próbowałam chipsów z jarmużu, zazwyczaj dodawałam go tylko do sałatki. A skoro je dodajesz na bloga, to warto ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś chociaż zbierałam się od tygodni :) super fajna przekąska! Marzena z Kujaw

    OdpowiedzUsuń