Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Mówię Wam pychotka :)
![dżem z dyni dżem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_y4bO7oEw0u-cK9-EefnKWS05ytZJ8FRXpl-BsGJdJYCrR1chBKwCbll4GdJzpdLEAWe3s6sBpkYW2iNJgScipFz7j7vJahumhUEZ_Gfgok6e9e4K1cYHsadxlLCF-RQKeUWULUN6en-O/s400/dzemdynia0.jpg)
SKŁADNIKI (na około 7 słoiczków 200 g)
1 kg dyni - np. hokkaido (po obraniu)
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfixu 3:1
350 g cukru
PRZYGOTOWANIE
Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz miąższ wokół nich. Twardy miąższ kroimy w kostkę.
Wyciskamy sok z cytrusów. Dynię wrzucamy do garnka o grubym, szerokim dnie, zalewamy połową szklanki wody i często mieszając dusimy przez około 30-40 minut do miękkości. Blendujemy na gładko, wlewamy sok i wsypujemy żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy razem przez 3 minuty. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Wystudzony dżem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
źródło inspiracji
Cukier w przepisie można zastąpić ksyliolem :) - będzie zdrowiej i mniej kalorii :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz