SKŁADNIKI (4 duuuże porcje)
![spaghetti sos do spaghetti](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ5ICLkaGxgsGmaakdxiimdGaUpX0d10udSb3q9-vZXre_tZl4u6qAVdygPyicBdy0JKSiNZIXAPXc09ocubW4MrCWIYrlVjMYAI-PLFOENGyfiGblKN_hu-gTyjeYyXuzXiUgIs1t77LR/s400/spagklops2.jpg)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
3 zmiażdżone ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa z indyka
50 g bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 żółtko jajka
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki drobno posiekanej natki
(jeśli ktoś nie lubi może być bazylia)
50 g startego parmezanu
sól morska, świeżo mielony pieprz
ewentualnie odrobina cukru
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy cebulę, aż zmięknie.Dodajemy czosnek i przesmażamy razem 2 minuty. Przekładamy warzywa do miski by wystygły. Dodajemy mięso, bułkę tartą, żółtko i oregano. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy klopsiki wielkości orzecha.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i zrumieniamy klopsiki ze wszystkich stron.
wlewamy passatę i 200 ml wody, doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (i ewentualnie cukrem).
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem i klopsikami, posypujemy zieleniną i parmezanem. Smacznego :)
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Muszę spróbować w wersji z indykiem, zawsze robię z wieprzowiną :) wygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń