czwartek, 14 listopada 2013

Łatwy orzechowiec

Dzisiaj przepis na przepyszne ciasto - orzechowiec z przepisu Teściowej


ciasto orzechowe

CIASTO
150g miodu
3 jajka
200g cukru
200g masła
400g mąki
1 łyżka sody
1 łyżka octu 

Jajka i cukier ucieramy w malakserze.
Miód i masło rozpuszczamy
i studzimy. Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na 24 h
Dzielimy ciasto na 3 części. Wałkujemy tworząc 3 placki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.

MASA         

250g orzechów włoskich
200g cukru
1 kostka masła
1 szklanka wrzącego mleka

Zmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami. 
Ciasto podajemy następnego dnia.


tort orzechowy

                                             Możemy ozdobić połówkami orzechów

Duży wybór form do pieczenia ciast i ciasteczek znajdziecie TU - KLIK!







20 komentarzy:

  1. Pycha ! :)
    Dostałabym kawałeczek ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli znajdę jelenia co wyłuska mi orzechy to robię ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! zapisuje do skopiowania ;-) latosiowy-dom

    OdpowiedzUsuń
  4. jadałam orzechowce ale nigdy z takim kremem - musi być pyszne ;) pozdrawiam
    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. na jaką dużą blaszkę to przepis???

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko co orzechowe

    OdpowiedzUsuń
  10. Już kilka Pani przepisów przetestowałam i są genialne.
    Miałam nie robić, ale jak zobaczyłam Pani przepis na tego orzechowca, to zmiękłam :)
    Tylko jedno pytanie: czy ciasto wałkujemy przed wstawieniem do lodówki, czy już po wyjęciu po tych 24h?
    Pozdrawiam
    Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko, ciasto wkładamy jako jedną kulkę do lodówki. Potem dopiero je dzielimy i wałkujemy. Pozdrawiam i życzę smacznych Świąt :)

      Usuń
    2. Gosiu, właśnie zabrałam się za robienie ciasta. Zastanawia mnie tylko jedno. Czy ta masa stężeje i będzie bardziej zwarta?
      Robiłam wszystko zgodnie z instrukcją i jest nieco płynna. Czy taka ma być?
      Wesołych Świąt :)

      Usuń
    3. Tak, stężeje i wszystko będzie Ok, pozdrówka :)

      Usuń
  11. Czy 200g cukru w przepisie na ciasto można całkowicie zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń