czwartek, 9 stycznia 2014

Naleśniki owsiane z musem jabłkowym

Kombinowałam, jak tu zrobić jakieś inne - zdrowsze - naleśniki i z nieco innym niż zwykle farszem i wymyśliłam takie:
naleśniki owsiane z mąki razowej z musem jabłkowym z karmelizowanymi  orzechami
Muszę przyznać, że bardzo wszystkim smakowały  :)

SKŁADNIKI
naleśniki z jabłkami 
Ciasto:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki razowej
2/3 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
olej do smażenia


Nadzienie
1 słoiczek musu jabłkowego (250 ml)
50 g karmelizowanych orzechów - przepis tutaj
cukier puder



PRZYGOTOWANIE 

ciasto na naleśnikiMiksujemy ze sobą składniki ciasta.
Odstawiamy na pół godziny. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na średniej patelni
z obu stron na złoty kolor - trochę dłużej niż
tradycyjne naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo 
zgęstnieje - dodajemy trochę mleka.

Karmelizowane orzechy siekamy
i mieszamy z musem jabłkowym.
Smarujemy nadzieniem i składamy naleśniki. Oprószamy cukrem pudrem.



                                                          
                                                                NIEBO W GĘBIE  :)

nalesniki

                                         NA ŚNIADANIE, OBIAD LUB NA DESER 

14 komentarzy:

  1. Mój mąż uwielbia takie z jablkami.
    Zapraszam o siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszniutkie mam zapasy jabłuszek w słoikach musze zrobić :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhh <3 coś dla mnie :D będę musiała wypróbować Twój przepis :) !

    Eirenee [ lightlife.blog.pl ]

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki, koniecznie muszę spróbować i Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają obłędnie ... mniam. zapraszam do mnie na placuszki z mąki amarantusowej:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/lekkie-placuszki-z-maki-amarantusowej-i.html

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi byc pychota! Zapisuję i jutro próbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jaką mąkę można dodać za miast razowej?bo mąż ma uczulenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy dodajesz płatki owsiane górskie czy błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błyskawiczne, ale myślę że zwykle teże się nadadzą :) pozdrawiam

      Usuń
  9. Dałam proporcje jak w przepisie i na razie to wyszła papka a nie ciasto nalesnikow , które może się rozlac po patelni. Zdecydowanie za mało w tym przepisie jest podane płynu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencję ciasta naleśnikowego zawsze możemy sobie modyfikować - dodając mniej lub więcej wody - zwykle zawsze wychodzi trochę inne - nawet to klasyczne ciasto :)

      Usuń