lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów
SKŁADNIKI
200 g orzechów włoskich
( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały)
150 g cukru
PRZYGOTOWANIE
![orzechy karmelizowane orzechy](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjrtnib7W4qliVUYHjABD_9M61JFqdL1_K5KczL2q2Juh_SmHOwgHhsLSOM4sCh9bRbxqPLzlMhtE4kp6u7gmZGLaLcON6ijhli-54UMNGpqG3C6ukKFkwmBtQmQhJM9nVteosD0bKk6Ik/s1600/orz30.jpg)
Orzechy wkładamy do miski.
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Cukier wsypujemy do drugiej miski.
Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące
wsypujemy do miski z cukrem.
Mieszamy, by orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.
![orzechy karmelizowane orzechy](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHRu1EgF9sppptkFgLqLSrIBpNkjD0uYZ9-vx25XAvzwNGGvKYSdBARPfg_pmeV0Ew87drcLlomDc3KGkUOXklvkaMukEq_VNUK3vBccOQkBBgvG0dlajhaJgi55fzxmAeBQRl4suAENju/s1600/orz10.jpg)
Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka.
Blachę wsuwamy na górę piekarnika.
Co pół minuty mieszamy orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują.
PYSZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK
mmmmmm... Pycha! xD
OdpowiedzUsuńpróbowałam i polecam!
OdpowiedzUsuń