środa, 8 stycznia 2014

Orzechy karmelizowane

Pyszne karmelizowane orzechy mogą być doskonałą "przegryzką" 
lub świetnym dodatkiem do ciast lub deserów  




 SKŁADNIKI 

200 g orzechów włoskich
( mogą być też oczywiście laskowe, nerkowce czy migdały)

150 g cukru







PRZYGOTOWANIE
karmelizowane orzechy 
Orzechy wkładamy do miski.
Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
Cukier wsypujemy do drugiej miski.
Po kwadransie odcedzamy orzechy na sitko i gorące 
wsypujemy do miski z cukrem. 
Mieszamy, by orzechy dobrze obtoczyły się w cukrze.


orzechy 
Wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni - górna grzałka.
Blachę wsuwamy na górę piekarnika. 
Co pół minuty mieszamy orzechy, do momentu, aż się ładnie skarmelizują. 




                                
                                           PYSZNA PRZEKĄSKA LUB DODATEK













2 komentarze: