Palce lizać :)
![piersi z kaczki w sosie pomarańczowym piersi z kaczki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiopJte1GRJN0FzS2lC-Ve4j5NiBDUO95LSgtuNdQZdKqneErRc7NxNH32dUWQ9CHvtcuugAyDj3ndE4-RG6ZwBTWmkwUyFqjNYszBfFE3Eqoc-LQqgZRvXRgFtXJ1oh5fKV9N2Eij79Nzh/s400/kaczka3.jpg)
4 średnie piersi kaczki
4 pomarańcze
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa.
![kaczka przepisy przepisy na kaczkę](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2h_D-HxSdbDhUL6NoUl4tEzaAjnEeP5A8WIN1h2lUIXkAOXEPYIFwHTZbsno8w3FxLmdMxDdLfZiQkzDR6FD7ifEbgQUFU7axyYCAdEkKyBkslnbFjZQMPUyBMLz-iZGI5ctQ-MsrT-1T/s320/kaczka13.jpg)
Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy piersi skórą do dołu. Na średnim ogniu smażymy przez 6-8 minut. Odwracamy na drugą stronę na 3-4 minuty.
![piersi kaczki kaczka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGIZfFojV7oFVWD-nJInmJdqogd4cKzQyj0OKgArA5IGAjTmuxYdbTASj4uto6sxfNer5ItLhqH7jA6jHDDMloT85do6aUYA6FXyipNm4f8eGNPDINm_GOpuyFkbnFbHX63TNjkAtSCIfy/s320/kaczka14.jpg)
Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odwracamy skórą do góry i smarujemy miodem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na pół godziny.
![sos pomarańczowy sos z pomarańczy](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2DQLwbIx2bXAB2te_xowteq3pyOJfB5di4u2j3s5FSBgVgHbSbqT8WOuTu7kx1ORuA0EIyYYKNt9zm3CK4HTmd6yZAs0v_7u6_VO1YyyMsjCTIO4a-WxzbXLFjgp-4Q3pvCtCHYHwUpaP/s320/kaczka15.jpg)
Pomarańcze myjemy. Jedną sparzamy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.
Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (bez pestek). Pozostałe dwie filetujemy, czyli wycinamy cząstki bez białych, gorzkich skórek.
Tutaj bardzo fajny filmik instruktażowy, jak to zrobić w prosty sposób klik klik
Na patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z pomarańczy. Dodajemy masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut).
![piersi z kaczki w pomarańczowym sosie kaczka w sosie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOoDkq7tBUIsq6_qvmnZZlhds6QZSBQJVeuR1bQ9Cr7lXk62Y5VmqF7ee2BnUQiwJsRXHvx8LkV9qXewcywp3Xv69k4U7ICIxKVhFMSmR9loxHk__l4RhJF9Hlt9ZPI4nG9W63Z5IjJJ_O/s320/kaczka2.jpg)
Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć"
Upieczone piersi kroimy w grube plastry (mięso powinno być różowawe, skórka chrupiąca - jeśli piersi były bardzo duże wydłużamy czas pieczenia).
Polewamy sosem pomarańczowym i podajemy. Smacznego :)
![pieczona kaczka kaczka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGThK5dUqL-dAitHLGhYLXYlZP4uBradomYr5Z7hUyR5l-2VSeIUZRm5stiuv4XSXwO6nRNbFd2jIsRPzaBq9f18L_2XkzVcItoo_6tTNcVEYFvzoQWpzRRGalYfTlJcfYr7IGew14YUOv/s640/kaczka11.jpg)
wspaniale całośc wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki Izo :)
UsuńWitam. Czy pierś należy przykryć w naczyniu żaroodpornym? :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńnie , bez przykrycia :)
UsuńJaka kaczka upiecze się w pół godziny w temperaturze 90stopni??????
OdpowiedzUsuńZapewniam, że kaczucha jest upieczona, różowiutka i soczysta, a nie ususzona - proszę zauważyć, że piersi są uprzednio podsmażane - i gwarantuję, że w zupełności czas ten wystarczy :)
Usuń