Ostrość pora łagodzi kremowość serka topionego, do tego pyszne grzanki czosnkowe :)
Uwielbiamy takie zupy, szczególne na chłodniejsze dni :)
Robi się ją prosto i szybko - jeśli lubicie takie gotowanie wypróbujcie mój przepis koniecznie :)
SKŁADNIKI
1 duży por
2 ziemniaki
200g serka topionego gouda
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
4 kromki chleba tostowego
2 łyżki oliwy z oliwek
czosnek granulowany
oregano
1/2 pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE
![krem porowy krem z pora](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgHz3k11kb6zgdyqoNkQyNc6g4L-c8YQwQtlBnDZLa2szG3HwwnRUtM96g_rd8MSBIifU4BdxVRWA9mRFLDsobKrJMJvz4R3RuhynTS0b0Dj3XuLO1Lgr8S4H4fVjJdG3fMyxC80sJ7j_We/s320/por.jpg)
Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu 15-20 minut.
W tym czasie robimy grzanki - kromki chleba kroimy w kostkę, Podsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy, czosnku i oregano.
Do gotowej zupy dodajemy serek topiony i całość miksujemy.
Podajemy z grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
a ja właśnie mam połowę pora i zastanawiam się co z nim zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
To przepis jak znalazł :)
UsuńIdealna zupa na jesień.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńfajna jest ta zupa
OdpowiedzUsuńAno fajna :) pozdrawiam
Usuń