Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)
![schab pieczony schab](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrf2nW4im54kyVrbHaJY18ImRwyO89FIOHpqmbKV_MYI7_0mxgO9hWKlXB3DWW-h-MiOtN-AJgCHkRMje_DHBuBokukH2vZNrGq_c055DRbFN1Ke1Fq8WOOn737-rsBRDobZXL7AJfKGc4/s400/schabkorz777.jpg)
1,5 kg schabu bez kości
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
sól morska
świeżo mielony pieprz
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
plaster słoniny
PRZYGOTOWANIE
Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony.
Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas to zwyczajne ziemniaki z wody i sałatą :)
Świetnie smakuje również na zimno.
Smacznego!
Źródło inspiracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz