Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite.
Spróbujcie :)
SKŁADNIKI
![śledzie Wigilia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgU91o_A0clKrYmFJm92a9u1neKU2u-Pnw-50hnO-B6Jdj-hyw9CjVa_1OflLonw1Dep-XJSm7ZvtuT_lJMZvsRVcaLveKLZbDYK7w5cpkHC0FLbN5gQTmfJtaksEhBrTHBN-KI6VvW6y8Z/s400/sledziedw44.jpg)
sól
pieprz
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
30 g suszonych grzybów
(podgrzybków lub prawdziwków)
oliwa z oliwek
3 cebule pokrojone w piórka
kilka gałązek tymianku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
![suszone grzyby grzyby](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjHE3OYJFSKXTvheZO1U6f9E9uXOjAdnWykoe-ajASnYuRw07cii4Kwsumano934yn-VQu4b04f1L5f5flmdbx1x6-RlCHb3HP7wp68Cv92Rx3HE3D2h0Vlq2a2ZAqV-xS5U81HRTnqTn8E/s320/sledziedw2.jpg)
Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki.
Opłukane grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w paseczki.
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i podsmażamy razem 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy.
W słoiku układamy na zmianę kawałki śledzi, potem grzyby. Na każdej warstwie układamy 1-2 gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy oliwą i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
Smacznego :)
![śledzie smażone smażone śledzie](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5YSskKsAkVnqZB9r9XqPGVDPCGsrLeQsjPb4Y4qPVEosfPPu7ncdip5QZt9mSe_dAY11Oe9EI-StySsqxddG2khCTIGFLQnh0BmEQ6Wzy-JOA3Kw1dJScdi8mYJl1AvRiAoHqB9Aq9Xik/s640/sledziedw9.jpg)
W słoiczku wyraźnie widać warstwę białą. Co to takiego jest? Poza tym przepis rzeczywiście ciekawy
OdpowiedzUsuńTo śledzie :)
Usuńmała wyobraźnia albo zbyt duża =D dziękuję!
UsuńBardzo proszę , pozdrawiam :)
Usuńczy śledzie mają byc świeże ?
OdpowiedzUsuńTak, chodzi o świeże płaty śledziowe
Usuń