czwartek, 19 stycznia 2017

Razowe penne z indykiem i brokułem w sosie jogurtowym

Pyszny przepis na szybki obiad? Takie lubię najbardziej :) 
Dzisiaj zapraszam na razowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie.
Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal)
makaron200 g filetu lub sznycli  z indyka
200 g makronu pełnoziarnistego np. penne
500 g brokuła (może być mrożony)
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona, 
suszona bazylia, gałka muszkatołowa
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. 
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, doprawiamy solą ,pieprzem i papryką.Do usmażonego mięsa dodajemy odcedzony makaron i jogurt wymieszany z łyżeczką gałki muszkatołowej. Mieszamy, chwilkę gotujemy. Na końcu dodajemy różyczki brokuła i razem mieszamy. Od razu podajemy. Smacznego :) 


brokuły
brokuł przepisy

1 porcja 620 kcal 
- białka - 45 g
- tłuszcze - 15 g
- węglowodany - 74 g 
- błonnik - 15 g

 Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie



7 komentarzy:

  1. Super obiadek, wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnę przepis, powiem mężowi,że to mój!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłbym :-) wypróbuje :-) wygląda kusząco

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak ja lubię proste przepisy! Może nawet dzisiaj wypróbuję?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Ja jedynie brokuła zamieniłabym na no. Szpinak :). Jakoś nie przepadam za smakiem i zapachem brokułów :). Pozdrawiam, Mamatywna :)

    OdpowiedzUsuń