wtorek, 18 grudnia 2018

Pierniczki z miodem (bez cukru)

Pyszne korzenne miodowe pierniczki bez dodatku cukru :) 

pierniczki


SKŁADNIKI (na 2 blachy - ok. 60-70 szt)

- 250 g mąki                                              - 1/2 szklanki  płynnego miodu                  - 50 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych
- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   
cukierki typu m&m's 






PRZYGOTOWANIE
Mąkę i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.
Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.

Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. 
Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 60-70 PIERNICZKÓW.

My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.


pierniczki bez cukru

pierniczki

Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki
wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni
i gotowe !!!
Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :) 

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!

TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu!







Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie 


4 komentarze:

  1. Super szybko się robi, najważniejsze że bez dodatku cukru białego, zrobiła .właśnie z jednej porcji ale zaraz lecę po mąkę i robię z kolejnej porcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super szybkie i super smaczne, lecę po mąkę i robię kolejna porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto można przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, np. zawinięte w folię? A na drugi dzień dopiero wałkować i wykrawać pierniczki?

    OdpowiedzUsuń