wtorek, 30 września 2014

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :)

SKŁADNIKI
1/2 kg dyni bez pestek i skórki  
(lub 1 szklanka gotowego puree z dyni)        
placek z dyni
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru (może być brązowy albo ksylitol)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
3 jajka 
2/3 szklanki oleju
szczypta soli
szklanka łuskanych orzechów włoskich 

PRZYGOTOWANIE
 
Dynię kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka. Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy  i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy.




Dodaj napis

Orzechy siekamy.
W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól.
Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy.
Łączymy suche składniki z mokrymi
i dodajemy orzechy.

 



Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut. 











Pyszne ciasto z dynią gotowe :) Smacznego !

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!




placek dyniowy

placek z dynią

placek dyniowy

placek z dynią







 

22 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie i na pewno jeszcze lepiej smakuje. Zostanie do jutra? Pzdr Misia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak pyszne jest, ja musiałam za pierwszym razem piec dzień po dniu , bo pierwsze po prostu zeszło na pniu :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Wypróbowałam Twój przepis, ciasto jest obłędne. Kiedy tylko wychodzę z kuchni, a po chwili do niej wracam jest go coraz mniej. Mąż tłumaczy, ze to krasnoludki, ale obydwoje wiemy jaki z niego Łasuch!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje, u nas jest tak ,że piekę 2 a Rodzinka i tak chce więcej :)
      pozdrawiam

      Usuń
  3. absolutnie najlepsze, jesienne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam na weekend. Ciasto smakowało fantastycznie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam gotowy mus ile potrzebuje?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj zabieram się do pieczenia,wygląda wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze z tą dynia.. To daje tylko szklankę z tego co ugotowalam z 1,5kg? Czy całość? Wrzuciłam wszystko masakra, ciekawe co z tego wyniknie... Pewnie zakalec :-/ czekam póki co piecze się! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł delikatny zakalec ale pyszny :-) Dziś powtórka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się cieszę, że mimo wszystko był zjadliwy :) powtórka już będzie w punkt na pewno :) pozdrawiam

      Usuń
  9. 180st z termoobiegiem czy bez?
    Robię z i zobaczymy co wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo!!! Kulinarne niebo! Smakuje wszystkim, nawet 5 latkowi, który jest na bakier z warzywami (sic!) 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy musi być puree z dyni czy można byłoby spróbować z surową dynią startą na tarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ryzykowalabym z surową, można taką startą przesmazyc chwilę i zmiksować. Myślę że byłoby ok

      Usuń