wtorek, 27 stycznia 2015

Moje domowe burgery czyli wolna amerykanka :)

burgery

Taki nasz domowy przepis na burgery wołowo-wieprzowe :) 
No, nie do końca domowe - bo bułki kupne, ale w przypadku burgerów ma być u nas szybko - bo to danie awaryjne - i smacznie oczywiście :)

SKŁADNIKI (na 4 burgery)

4 duże bułki do burgerów z sezamem

Mięso:
400-500g dobrej jakości mięsa mielonego
burgery1 mała cebula
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
żółtko
1 ząbek czosnku - drobno posiekany
sól, pieprz

Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1  łyżka keczupu      

sok z cytryny 
chili w proszku
burgery
(  lub gotowy sos do burgerów )

Dodatki:
sałata lodowa
1-2  pomidory
4 plastry sera 
2 duże korniszony lub ogórki kiszone
mała czerwona cebula
prażona cebulka


PRZYGOTOWANIE
Przygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory kroimy w plastry. Ogórki przekrawamy wzdłuż na cienkie plasterki. 

Łączymy składniki sosu. Dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i szczyptę chili.

Bułki przekrawamy na pół i opiekamy na grillu lub w tosterze na chrupiąco.

Składniki na kotlety mieszamy, wyrabiamy i doprawiamy. Formujemy 4 kotlety i grillujemy z obu stron do zrumienienia - możemy też usmażyć na zwykłej patelni. Pod koniec kładziemy na mięsie ser, żeby trochę się rozpuścił.

Składamy burgery w dowolnej kolejności. U nas wygląda to tak :
-smarujemy dolną bułkę sosem - przykrywamy sałatą - układamy mięso z serem - plasterki ogórków - pomidora - cebuli. Posypujemy prażoną cebulką i znów polewamy sosem. Przykrywamy całość bułką i zajadamy :)  Same lub z frytkami...
Smacznego !!!

Do burgerów świetnie też nada się domowy sos barbeque


burgery

burgery

burgery wieprzowo-wołowe




(Nie) nudna kanapka ed II

7 komentarzy:

  1. Ależ mi się zatęskniło za sezonem grillowym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne :) zapraszam do udziału w kanapkowej akcji na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się człowiek głodny robi oglądając zdjęcia! :) Domowe burgery to jeden z moich sprawdzonych pomysłów na zdrowe przekąski dla dzieci. Wprawdzie ktoś może powiedzieć, że burger i tak nie jest zbyt zdrowy, ale na pewno lepszy domowy, niż z jakiegoś McDonalda czy innej sieciówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak :) od czasu do czasu można - domowego :) pozdrawiam

      Usuń
  4. Domowe burgery są najlepsze :) Będą jeszcze lepsze gdy lekko przypieczemy z zewnętrznej strony bułkę :)

    OdpowiedzUsuń