![zupa cebulowa z grzankami cebulowa](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwHKXQoVbtvsRAPwVM4Ma4TLHIldI8IoJjXTQ3VYNTts-H8jpZ1i0SZ8FWoSJfkS0OYgMFAxc_c7OGHKRWliLvXs4YPVCnvTW9Smx9DU5y32Ni7ORS6utF8_vrn-dLeOB0Zmvm3f_n6rCd/s1600/cebulowa2.jpg)
4 duże cebule
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
6 kromek chleba tostowego
czosnek granulowany
ulubione zioła - majeranek i tymianek
lub oregano i bazylia,
albo zioła prowansalskie
100g startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta. Oprószamy mąką i mieszamy przez 2-3 minuty na małym ogniu . Cebulę przekładamy do garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości.
Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą.
Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego :)
![cebulowa z gzrankami i serem cebulowa z serem i grzankami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix1vi7Br80RR5L26_7-S0gUqfW9eSPTuG2OYGQQb0kLZk46TI33Nk74HEip2WpSq7STjDxz34nDCW4CRpZlXn9ANhJcwwNwJSVucsAAwwVC3A9jFDh4KIEZhuDgmgt9T-Raqg8kDlK3COZ/s1600/cebulowa.jpg)
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPychota, moja mama taką robiła a ja kompletnie o niej zapomniałam
OdpowiedzUsuń