piątek, 24 kwietnia 2015

Razowe penne z łososiem i rukolą

Pełnoziarniste penne z dodatkiem łososia i rukoli. 
Aromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :)

makaron z łosoiemSKŁADNIKI

350 g pełnoziarnistego penne
300 g śmietanki 30%
200 g łososia wędzonego
(najlepiej w kawałku, 
wędzony na gorąco )
2 duże garście rukoli
sól
pieprz cytrynowy



PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Przekładamy makaron 
z powrotem do garnka i dodajemy kremówkę oraz 4 łyżki wody z makaronu. Mieszamy, aż śmietanka zacznie bulgotać Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy łososia podzielonego na kawałki oraz rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym  ( jeśli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody ). Całość mieszamy.
Od razu podajemy, smacznego :)

rukola

makaron z łososiem wędzonym
 

 

6 komentarzy:

  1. na ile osob starcza taka porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas na 2+2 ( młodzież) , także na 3 osoby dorosle spokojnie wystarczy, pozdrawiam

      Usuń
  2. Wykonałem zgodnie z przepisem i .... BOMBA, super danie!!!!
    Polecam wszystkim, nic dodać, nic ująć.

    OdpowiedzUsuń