środa, 3 czerwca 2015

Omlet ze szparagami i fetą

Lekka propozycja - przepis na omlet ze szparagami i fetą. Gorąco polecam, bo sezon na szparagi wkrótce minie :(
omlet

SKŁADNIKI  (na 1 porcję) 
2-3 jajka
4-5 szt. szparagów
50 g fety
1 łyżka siekanego szczypiorku
1 łyżeczka oliwy 
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE
Odrywamy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości.
Przekrawamy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy je na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy 4 łyżki wody i przykrywamy na około 4-5 minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy jajka szczypiorkiem i fetą pokrojoną w kostkę, po czym przykrywamy do całkowitego ścięcia jajek. Smacznego :)


feta
szparagi źródło inspiracji


9 komentarzy:

  1. Nieziemski, ależ Wam zazdroszczę tego żarełka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko jest pyszny więc polecam spróbować :)

      Usuń
    2. Spróbujemy obowiązkowo, szparagi już mam w lodówie :D Takiego jedzenia nie można sobie odmówić :)

      Usuń
  2. Z racji tego, że nie przepadam za fetą, zastąpiłem ją serem pleśniowym typu "lazur". Smak bardzo wyrafinowany i doskonale skomponowały się delikatne szparagi z ostrym smakiem sera. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam te omlety cały weekend, smakuje z każdym rodzajem sera

    OdpowiedzUsuń