piątek, 12 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami na herbatnikach maślanych

Kolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto.

SKŁADNIKI (na foremkę 28x24 cm)

sernik z truskawkami1 szklanka mleka
2 łyżki żelatyny
600g twarogu z wiaderka
2/3 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
125 g miękkiego masła
250 g herbatników maślanych
250 g truskawek
2 galaretki truskawkowe  


PRZYGOTOWANIE

herbatnikiGalaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. 
Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy.
Ser, masło, cukry i żółtka miksujemy przez kilka minut na gładką masę (u mnie w malakserze).
truskawkiDodajemy ostudzone mleko, mieszamy i wstawiamy do stężenia na ok. pół godziny do lodówki.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka maślane. Zalewamy masą serową i układamy kolejną warstwę herbatników. Truskawki kroimy na plasterki i układamy na ciastkach. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. 
Pyszny sernik bez pieczenia gotowy.

Smacznego :)

Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!


sernik
sernik z galaretką
sernik na zimno



13 komentarzy:

  1. Fajny serniczek. W sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciach cudo! Ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam,wspaniały sernik.Wyszedł identyczny, jak na zdjęciu. Dziękuję za przepis. Następny będzie jabłecznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakował. Jabłecznik też wychodzi pyszny :)

      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pycha :D Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziś będę szyła ten serniczek
    Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś moja próba, robię z galaretką cytrynową i mirabelkami (bez pestek oczywiście).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda naprawdę fenomenalnie! Będe chciała je z pewnością zrobić z Twojego przepisu w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można dać kg/mowe wiaderko twarogu?

    OdpowiedzUsuń