I niech Was nie zmyli ilość sosu chili - danie nie jest pikantne :)
Spróbujecie koniecznie.
SKŁADNIKI
2-3 woreczki ryżu jaśminowego
(u mnie jaśminowy z czerwonym
![orientalny kurczak kurczak z ryżem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvLjEkkQ_kfCJJwMKDEJcF0_Kfx3dOAHLqi2P4PUtlXFByHuEz6I8HZNbLIZE8-dGVq3B2m44C7VpUipVtlWL4A-3-xHWbVCPAq8-A_EhDXMAgVUIGX-kTXWAR06ybBQgbQrqpv5lY6_Pw/s400/kurorient.jpg)
1 brokuł
600 g mięsa z udek kurczaka
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
3 łyżki słodkiego sosu chili
200 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.
Mięso oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w paski, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
W woku obsmażamy je na złoto na 2 łyżkach oleju i zdejmujemy na talerz.
Posiekany drobno czosnek i starty imbir obsmażamy na pozostałej łyżce oleju przez około 2 minuty - cały czas mieszając. Dodajemy sos chili i mieszamy przez minutę.
Wrzucamy z powrotem kurczaka, dolewamy bulion, sos sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy z brokułami. Smacznego!
Pysznie tutaj! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie http://wkuchniuoli.blogspot.dk