wtorek, 31 marca 2015

Biała kiełbasa w sosie polskim

Pyszna biała kiełbasa duszona w piwie - które wraz z cebulką tworzy przepyszny sosik.
Jeśli lubicie białą kiełbasę - ta wersja na pewno Wam zasmakuje :) 
Możecie wypróbować w Wielkanoc 


biała kiełbasaSKŁADNIKI
1 kg surowej białej kiełbasy  
0,5l ciemnego piwa
0,5l wody
2 duże cebule
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
4 goździki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE
Kiełbasę układamy w garnku o szerokim dnie.Zalewamy piwem i wodą. Dodajemy sok 
z cytryny, cukier puder i goździki. Cebule kroimy w półplasterki i układamy na kiełbasie. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 80 minut.
Wywar z kiełbasy wraz z cebulą przecieramy przez sito. Z masła i mąki przygotowujemy rumianą zasmażkę i dodajemy połowę wywaru. (Jeśli sos jest za rzadki dodajemy trochę więcej mąki - jeśli utworzą się grudki - możemy zmiksować).  Doprawiamy sos do smaku solą
i pieprzem. 
Gorące kiełbaski przekładamy do głębokich talerzy i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.

Smacznego :) 


biała kiełbasa duszona
biała kiełbasa w sosie
biała kiełbasa na Wielkanoc




 

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, o sosie polskim nigdy nie słyszałam a całość zapowiada się pysznie

    OdpowiedzUsuń