Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :)
Zaskakujący, słodko-pikantny,aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :)
SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja)
![gulasz mesykański kuchnia meksykańska](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7dsU9awkTR3nigDX-clxvDhGnbX2XcvAKv0hJm3jzQHNogfLkGmioGQzoMxPx4R1t_BO0U6yeVixoWAthKExMzo97g7fw_6MT3DSwleprhIbvug_RKmZbnvNYyp0sJm9Nlf0MMgv8JNqw/s400/gulmex2.jpg)
200 g polędwiczki wieprzowej
2 pojedyncze piersi kurczaka
1 czerwona cebula
100 g kukurydzy z puszki
1 mała czerwona papryczka chili
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 banan
PRZYGOTOWANIE
Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut.
Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut.
Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne 5 minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę i na sam koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz