niedziela, 13 marca 2016

Cielęcina w sosie curry

Szukacie pomysłu na wielkanocny obiad?
Proponuję mięciutką cielęcinę w aromatycznym, ziołowym sosie curry.
U nas z dodatkiem podsmażanych kopytek i brukselki - oczywiście możecie podać z ulubionymi dodatkami.

SKŁADNIKI
1 kg cielęciny
cielęcina w sosie
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz 
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżeczki śmietany 18%
2 łyżki mąki

PRZYGOTOWANIE
sos curryMięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na oleju na patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni, Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i obsypujemy pozostałymi przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy pokrojoną w piórka cebulą. Podlewamy połową szklanki wody i pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę i 20 minut - kilka razy polewając powstałym sosem.  
Wyjmujemy mięso. Powstały sos cedzimy przez sitko. Przekładamy do rondelka. W niewielkiej ilości odlanego sosu rozpuszczamy śmietanę i dodajemy do reszty. Podgrzewamy. W połowie szklanki z zimną wodą dobrze rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. 
Mieso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Smacznego :)


Wielkanocprzepis na cielęcinę
sos do mięsacielęcina pieczona    

2 komentarze: