czwartek, 17 marca 2016

Roladki schabowe ze szpinakiem, pieczarkami i mozzarellą

Pyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i mozzarelli. 
Całość owinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) .
Może wypróbujecie w nadchodzące święta?

roladki schabowe
SKŁADNIKI (na 4 roladki - 
1 roladka 391 kcal)
1/2 kg schabu bez kości
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
100 g szpinaku
1/2 kulki mozzarelli (62,5g)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy
8 plasterków szynki parmeńskiej


PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry.
Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i  przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. 

faszerowany schab

Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy.  Doprawiamy solą i pieprzem.
Na każdym kotlecie kładziemy farsz i plaster fety. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy dwoma plastrami szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 

schab z boczkiem

Polewamy pozostałą łyżeczką oliwy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg) na 30 minut. 

szynka szwarcwaldzka


Podajmy z ulubionymi dodatkami - np. pieczone ziemniaczki+sałata.
Smacznego :)

schab ze szpinakiem
roladki schabowe
święta
źródło inspiracji
 

3 komentarze:

  1. mmm to musi być pyszne :) uwielbiam tą szynkę :) www.lunch-time.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. witam bardzo smacznie to wygląda aż kusi żeby spróbowaćhttp://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń