Mają piękny kolor i są przepyszne :)
![kluseczki z dyni dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcEbjQD17H2NrHJMzwz8mTSQp2aIdsoTYPNlu_PrQCobxUjX_s7oD2ngCI-2cLoQdTWQg4Adn_QASrXY91CkqZ5A6PtlSguzuXw5rfI9oOJBoHTFQsolivN6YHYrSRRxRshPU8q6DzZb4o/s1600/gnocchi8.jpg)
SKŁADNIKI
1 szklanka puree z dyni
(przepis tutaj)
1,5 szklanki mąki pszennej
+ do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
2 łyżki masła
10 listków szałwii
sól
garść rukoli
tarty parmezan
![gnocchi kluski](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8GEn4qyryyRHuXgszcsjFRRxGqTdI2EI_h18PJCv2IBUw9x3i76hm7QO_JcUwS4_QV8EKJIlJgloqwyR7dLFrQI7grTA9WZC0_gg8QIK-fRs797DHqiqVD7ThA-EZDueDxf-BITOaLTuz/s1600/gnocchi9.jpg)
PRZYGOTOWANIE
Na stolnicy mieszamy mąki z puree i żółtkiem. Wyrabiamy ciasto - jest ono dość luźne i klejące -musimy uważać, by nie dodać za dużo mąki , bo kluseczki będą twarde. Odrywamy kawałki ciasta
i formujemy kuleczki. Możemy je obtaczać delikatnie w mące, potem spłaszczamy lekko widelcem. Wrzucamy gnocchi na posolony wrzątek. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotujemy jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekane listki szałwii. Wrzucamy gnocchi i smażymy kilka minut , aż się lekko zarumienią. Podajemy z rukolą i posypujemy parmezanem.
Smacznego :)
![kluseczki dyniowe kluseczki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvByPV8D7CAlpsjJbFBjOCQ0M8G7hUCfdE0th7H4NgG0DASuL-aN1C6wqhfLjKnzr8Mwrx89X6waFR_62bxiVUk0fMC_oPj0fA7dliqROy5cY_hrd6Lszw6tvV7Heze38amDF-0TiYityF/s1600/gnocchi7.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz