![tarta z jabłkami i orzechami tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGz6UY58Fiyvj8ui8vrbyCNig7BaU9St3lwAqa_HKHs541kgexZCHIoV2wCdngKoL6dNhJ_5isz1WdTOMdfJvtUgu-Um095lHE8wMhldTIFaEg3pStrPOBifvfPLOWlam-_YX8FkZ1lOJZ/s1600/tarorzech8.jpg)
SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki tortowej
100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki)
50g cukru pudru
2 żółtka
![tarta z jabłakami tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeQ4kOHnMpbxrZd1NHfUVvADSIg0J7az_YHoKqmCYrRHPfEudJIeqQHDU5WNJBxV1mKZaFNLT-ljPljhd_FzuVL_V8rJhctoAtrpUCFhym1DKHpTY5IdNbX3UFblY9LQoWQjcEBzZ0jNjO/s1600/tartorzech11.jpg)
Nadzienie:
4 duże kwaskowe jabłka
1 puszka masy krówkowej - kajmakowej (500g)
1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
cynamon
PRZYGOTOWANIE
![tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcJzMqBNs034m5YGjv6Z30e1Bit6eo6NZP_st2XG36yOD0dLkOCwjDdNc6JxfUFb-7ssnsSeDEczN9yfqD1suMbJuMzOL1DTAx5_AiC2y3WGBVTpd-ZGVDoqA5MgwsdZm1kPXQ83b1yOEZ/s1600/tartorzech12.jpg)
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę
( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualne braki na brzegach).
![tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhXtNLZ9yHm31H6NQzAu8_T2DwlF-mQ-AIKyG3zEYEKBcqFNCnFXhHCyIFR3tZX9jbuRRU5EAJdmcZZK7dOmi-yWCX66jswOE0Lr5phsbWx9sXBs0rSIeOKWvYIlTnUPiLSNqq4U6nnbUq4/s1600/tartorzech13.jpg)
Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę, aby ciasto po środku nie wybrzuszyło się. Pieczemy w ten sposób przez 15 min z termoobiegiem w temp. 170 stopni.
![tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrSEiVwy9oPtyy9ZmZe0TFNIa8iCwTR8xMB52yx02UfnlXQC7ZVTjinWibM4PHEeWYGMbQhWTOLqpNrURRn2FhrdLs72itx3yCoGgIEOfEFyEpp9RGfVnkmKocI09i70XXy8YSQeKEz5zk/s1600/tartorzech14.jpg)
Zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 -10 minut, aż ciasto się zarumieni.
![tarta z orzechami tarta](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgwdpM2A-uAmmW_Ks-OuvofnHj_QRYPa4_sh7DfjKyRzoJZ1Cm3GLhSGl66j0y3ESGNGjGrmMxGY1HdKAHaUNs4JVj-xaH3lfMpfh_CIJWR_agGLGOSCsDZEUf3-8CtDORLQWbXShF4OmiX/s1600/tarorzech3.jpg)
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na plasterki i układamy okrężnie na tarcie .
Oprószamy cynamonem.
Orzechy siekamy i mieszamy z masą krówkową.
Nakładamy na jabłka i delikatnie rozprowadzamy łyżką.
Pieczemy jeszcze przez około 35 minut - możemy sprawdzić nożem lub widelcem, czy jabłka są miękkie. Studzimy i delektujemy się pyszną tartą.
Smacznego !!!
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
Ta warstwa orzechów w karmelu, o mniam! :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smakowe, taka jesienna tarta:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuńwspaniała
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńIle kcal w 100 gramach może mieć taka tarta? :)
OdpowiedzUsuńPolecam stronkę ilewazy.pl - można sobie policzyć :)
UsuńCzy można ciasto kruche zrobić dzień prędzej?
OdpowiedzUsuńNie posiadam piekarmika z termoobiegiem. Jak dlugo I w jakiej temperaturze powinnam piec?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu należy piec w opcji góra-dół w tej samej temperaturze około 7-10 minut dłużej :)
Usuń