z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików.
Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :)

SKŁADNIKI
Jabłka dobre do rozpieku
- u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta
- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).
Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.

Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :)
Można też dodać do jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon.
Ja robię same jabłka i w zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to do
szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie...
Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor.
Pewnie będą idealnie smakowały w szarlotce. Niam, Niam
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Odciskamy nadmiar soku i dodajemy wody ??
OdpowiedzUsuńPrzecież sok zawiera witaminy ..
Odciskamy nadmiar soku - to się zgadza, nie ma nigdzie mowy o dodawaniu wody, pozdrawiam
UsuńJa kroje na plastry i lekko podduszam, a pozniej zagotowuje.
Usuńwczoraj zrobilam 4 sloiczki litrowe wyszly ...wykorzystam napewno do szarlotki sypanej :):)
OdpowiedzUsuńZawsze pasteryzuje bez cukru jest pewne że nie będą fermentacji
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuń