czwartek, 13 listopada 2014

Kruche ciasto z jabłkami i migdałami

Przepyszna szarlotka z migdałami - super przepis od Teściowej :)
Kruche ciasto, jabłka, do tego migdały - niebo w gębie ....


szarlotka




szarlotka 
SKŁADNIKI (blaszka 36x24 cm)


Ciasto:
450g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1 kostka masła
1 szklanka kwaśnej śmietany 
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 op. cukru waniliowego

Jabłka:
6 kwaskowych jabłek
sok z 1 cytryny
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki kaszki manny błyskawicznej

Masa migdałowa
200g płatków migdałowych
200g cukru
200g masła







  
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą. Dodajemy masło i siekamy. Dodajemy jajka, cukry i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Wyrabiamy ciasto i wkładamy na 20 minut do lodówki.

Wałkujemy ciasto i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem waniliowym. Wykładamy na ciasto i posypujemy kaszką manną.

ciasto z jabłkamiMasa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe
i doprowadzamy do wrzenia. Wykładamy masę na jabłka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.




szarlotka

ciasto z jabłkami
                                                                    Smacznego :)


szarlotka z migdałami


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!



 

5 komentarzy:

  1. Pycha! Mogę się wprosić? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite-polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto, jabłka i migdały to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można się obyć bez amoniaku? To przecież trucizna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amoniak spożywczy nie jest trucizną :)
      Amoniak, czyli kwaśny węglan amonu nadaje ciastkom, takim jak np. kokosanki, niepowtarzalną porowato bąbelkową strukturę, sprawiając, że są jednocześnie puszyste i chrupiące. W Niemczech czy Skandynawii to tradycyjny składnik domowych wypieków.

      Amoniak zaczyna działać dopiero pod wpływem ciepła w piekarniku, dlatego surowe ciasto, w którym się znajduje można z powodzeniem odstawić na kilka godzin albo zamrozić. Podczas pieczenia w wyniku reakcji chemicznej rozkłada się całkowicie, dlatego, mimo że w trakcie podgrzewania wydziela silny zapach, jego aromat jest całkowicie niewyczuwalny w gotowych ciasteczkach. pozdrawiam

      Usuń