![szynka pieczona szynka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnvKs7d7dl8zlcOruhAliEDn__QGsP0q0AaMJbCjE_g820IgLCMSAXHZGDcwIk01_STnp715DOsIYzAhot2FAVz6UE-lUyDi2X6isMktNrae3AiZu3y1mIcVFJcZFoH7y9OAVqx3QX9a_J/s1600/szynka6.jpg)
1 kg szynki wieprzowej
3 łyżki musztardy delikatesowej
3 łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka płynnego miodu
3/4 szklanki piwa
PRZYGOTOWANIE
Szynkę myjemy i usuwamy tłuszcz i żyłki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz piwa) mieszamy i zalewamy mięso. W zamkniętym pojemniku wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy do rękawa i wlewamy piwo. Wstawiamy zamknięty rękaw do naczynia żaroodpornego lub blaszki i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie rozcinamy rękaw, by mięso się zrumieniło a sos zredukował. Pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Domowa szynka gotowa :)
Smacznego :)
![szynka wieprzowa domowa wędlina](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWQbhMLjBcG5wYnnVW4Fimo2qtOriZ2SvRZzX6BQLeXcfMFi462V0fK50sQAL2-3H9L5QEk8bT1FHW8oe27MkcuuR5k-VDM7FNX_Bn4EFPI7t2PGp9bArsEPrX7OfNsFTg3Qs0wz5UcMog/s1600/szynka51.jpg)
Bardzo apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Beatko :)
UsuńPiwa to potrzeba tak ze 2 szklanki - 3/4 szklanki do pieczenia a reszta do popicia tego pysznego mięska :-) :-)
OdpowiedzUsuńa w przepisie nie ma wogóle soli, czy solimy mięso???
OdpowiedzUsuńNie solimy :) i zapewniam,że jest pyszne :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń