poniedziałek, 16 maja 2016

Zielone szparagi z parmezanem

Szparagowy sezon w pełni - dzisiaj proponuję szybką, niskokaloryczną przekąskę - zielone szparagi z parmezanem:) Pamiętajcie - 100g szparagów to tylko 18 kcal!


SKŁADNIKI (4 porcje - 280 kcal  - 1 porcja 70 kcal !!!)
pęczek zielonych szparagów - 500g
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki tartego parmezanu (lub innego ulubionego sera)
1 łyżka soku z cytryny



PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) do 1/3 wysokości. Podsmażamy na oliwie skropione sokiem z cytryną - przez około 5 minut (na średnim ogniu). Gorące posypujemy serem i podajemy jako przekąskę :) Smacznego!!!





 1 porcja to tylko 70 kcal :)
- białko - 4,8 g
- tłuszcz -  4,5 g
- węglowodany -  4,75 g
- błonnik -  1,85 g

Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz