SKŁADNIKI (4 duże porcje
1 porcja - 197 kcal - wraz z jajkiem :))
![chłodnik z botwinki botwinka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh63Y97l4G4AU-2In8Bd3P_TV3dWnEyeuQ0WsngjF-8R5JPmoAHzznSW0J2OjvUZ9zrBIBMiupfOnm8JhIUZn9tgc6jlBs_4R6ztmWxID9DzbD2R0yENc0Ij6zGZd9P0RyTqjKGqaaioBoR/s400/botchlod2.jpg)
0,5 l bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek rzodkiewki
3 ogórki gruntowe
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
750 ml maślanki
sól morska
świeżo mielony pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE
Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i kroimy w kosteczkę, liście siekamy. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut - do miękkości. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i zostawiamy do wystudzenia.
![chłodnik z botwinki i rzodkiewki botwinka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSqrTOgD2y1Ke6Ye9-SVml1aYpm36yMHhij5GXIuOQlvtKL7fJel6FOL9LnxJD7CbtagDugPCurwFp7z_JoR6LF6eo2Fr77w-JtiZWBrFW1ESqQ_yTXHQEZbXfuHIVeGp5P99Ii7NeiN-4/s320/chlodnikbot.jpg)
Wrzucamy wszystko do garnka z botwinką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chrzan i zalewamy maślanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki - podajemy z jajkiem podzielonym na ćwiartki lub połówki. Smacznego :)
![chłodnik botwinka z jajkiem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgXN4UpQJPzhyhb-521Ps7uAgWa9BSxFjTJl6QQuFBM6Z_KmNDN1F092iB_0yfvCBhfPeWWdTkUT5584syv8mCbJmQH556LRYl05LhIt8zQKc2jLZ610ln8X-14O7tdSeykxt1tWZh2UIR5/s640/botchlod3.jpg)
1 duuuża porcja zupy z całym jajkiem - to tylko 197 kcal :)
- białka - 15,7 g
- tłuszcz - 9,9 g
- węglowodany - 17,45 g
- błonnik - 4,5 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz