![puree z dyni dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh89WM4UvoUoqzqb0Mt7uThgAXmOjR1LzRjax0JMQHcR-iDvndZKUT5NlM1FJkZU2RUzsh3DKQy9pPtLv6sTIc-XlV7FYjy9WX3y6OGsAjj62PTARAXouUDLBSU57Mxw4GzyMs4jN6ZqL9U/s1600/puree5.jpg)
SKŁADNIKI
Dynia :)
Trudno powiedzieć, ile puree wyjdzie z danej dyni - bo zależy to od zawartości wody :)
U mnie wyszło mniej więcej tak : 1 szklanka gęstego puree
z 800g dyni (całej , ze skórą i pestkami)
PRZYGOTOWANIE
![dynia przepis dynia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi51R74ktT6qiSdjcLAA3XR5D_qdvkjGGSHwAjQPWgwY_ld5bb66pZLSPrBSniW7tIF6kZ7HREP_iWRffy8pIL2J9nEu1ERHkrVun8tuyEAQrYZLyhh9MU3puQaTpA16e4eSam9O0AjbsjV/s1600/puree4.jpg)
Dynię kroimy na kawałki (ćwiartki, ósemki lub mniejsze - w zależności od wielkości warzywa).
Usuwamy pestki i włókna pozostawiając skórę i zwarty miąższ. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 45-50 minut, aż dynia będzie miękka. Gdy trochę przestygnie wybieramy łyżką miąższ, zawijamy w ściereczkę i odciskamy nadmiar wody. Miksujemy za pomocą blendera.
Możemy też nie odciskać wody, tylko po zmiksowaniu przełożyć puree na sitko - by woda sama wyciekła -trochę pomagamy łyżką :)
Tak otrzymane puree możemy zamknąć w słoikach i zapasteryzować.
Ja zwykle jednak mrożę - 1 szklanka puree na woreczek strunowy.
Puree możemy wykorzystać zimą (i nie tylko) np. w takich przepisach :
- zupa krem z dyni z curry i imbirem
- dyniowe ciasto z orzechami
- gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem
- placuszki dyniowe z brzoskwinią i karmelem
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz