SKŁADNIKI
500g borowików
![risotto z borowikami risotto](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRVz-EpfikFeXkTVEHNTYCNaHt-EKxt5ElRAiDkC6YLCKSeOBRsWa7uyocQ2JYyQdpSwImW95WWPjzTtpYs0LoBHf1ffPh6jzI1d453OOEw3a6_UXuTCdVWayyenc2mQ5XlrsP6ZJoNS62/s400/risotto2.jpg)
1 biała cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
1l gorącego bulionu warzywnego
150g startego parmezanu
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka tymianku
sól morska
pieprz świeżo mielony
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
Risotto przygotowujemy tuż przed podaniem - nie nadaje się do odgrzewania.
Grzyby czyścimy i kroimy w paski/plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z jedną łyżką masła i przesmażamy czosnek i cebulę do miękkości. Dodajemy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy borowiki i wino i zmniejszamy ogień. Gdy wino odparuje, dodajemy po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż.
Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty.
Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki masła, 2/3 parmezanu, mieszamy i przykrywamy na 3-4 minuty. Rozkładamy na głębokie talerze, posypujemy posiekaną natką i pozostałym parmezanem. Od razu podajemy. Smacznego :)
![risotto z grzybami borowiki](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV6LPbybD_cCuV7zjBsmMjPlNtX9RIum1aRsQym54Jhxu_4drAkZ8ykTSNqQ7MqxacwYNB6O-UwrAVPrl6S2chTl8x47gIF0cDHCGbUDwxpHCHb-32VZ3RYtg8Ep-2UJmPl0WisFnTUo-T/s640/risotto.jpg)
Jeśli ktoś nie lubi natki, można z powodzeniem zastąpić ją szczypiorkiem - też smakuje wyśmienicie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz