Prażone płatki, orzechy, naturalny jogurt z nasionami chia, delikatny, kwaskowy mus z kiwi i nutka słodyczy, którą nadaje syrop klonowy - mówię Wam - pychotka!
Koniecznie spróbujecie :)
I pamiętajcie, że chia (hiszpańska szałwia) to samo dobro - świetne źródło białka, błonnika, kwasów omega 3 (dla walczących ze "złym" cholesterolem np.), wapnia,manganu, magnezu i fosforu. Bardzo bogate w przeciwutleniacze i witaminy!
![chia pudding chia deser](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5yFOPQF_vOB29J708y1vbgdUJZTBgsLGU85XcbjXrOOoVw8nqC2BYQmPX18pfmB_o1fbNp66MLaOVF2iCDIaucGCotmDhulyrxWrcq07VQJ_NaevBp0B2u0-GBqqDnSCxr3FlyoSN5KoT/s320/chiapudding44.jpg)
200 g jogurtu naturalnego 0% tł.
5 łyżeczek nasion chia
4 łyżki musli z orzechami
1 łyżka syropu klonowego
2 sztuki kiwi
PRZYGOTOWANIE
Chia mieszamy z jogurtem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby napęczniały - może być na noc. Musli prażymy na suchej patelni i rozdzielamy do 2 szklanek - polewamy każdą porcję połową łyżki syropu klonowego. Kiwi obieramy i miksujemy na mus. Na płatki nakładamy warstwę jogurtu z chia, na górę wykładamy mus z kiwi. Smacznego :)
1 porcja - 260 kcal:
- białka - 10,5 g
- tłuszcze - 7 g
- węglowodany - 35 g
- błonnik - 8,6 g
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
desery z chia zawsze wyglądają przepięknie, nigdy jednak nie próbowałam sama robić
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! Chia nie mają specjalnie wyrazistego smaku - za to samo zdrowie - i racja je się też oczami - a prezentują się super :) pozdrawiam
UsuńCzęsto robię takie śniadanko tyle że z truskawkami..kiwi to będzie taka mała odmiana :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast chia sprawdzi się siemię lniane?
OdpowiedzUsuńMielone siemię jak najbardziej :) pozdrawiam
Usuńojjj jadłem ostatnio taki pudding tylko z malinami. Jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńChia i syrop klonowy - moje ulubione składniki. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Mój ulubiony to z musem mango :)
OdpowiedzUsuń