![pieczony boczek boczek](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhAsgJjh2X1W_HG-4meoMY4bc-i8rXVaO-VUBfCeLPXzf0P0YHby56mJfsMMNac7YhrwDS2ilixvHR8YMySsd72SxLkPMliRwpKdJx6Xca6Ogpx0CTGGTeO_OltMKFirqk5iPzDhS4cwOZN/s400/boczek11.jpg)
SKŁADNIKI
1,5 kg boczku
główka czosnku
2 małe cebule lub 1 duża :)
sól czosnkowa
majeranek
PRZYGOTOWANIE
Boczek nacieramy solą czosnkową. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na 4 części. Nakłuwamy nożem boczek (z góry i po bokach) i wciskamy kawałki czosnku.
Posypujemy 2 łyżkami majeranku.Cebulę kroimy w półplasterki i kładziemy na boczku.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do dołu) i podlewamy niewielką ilością wody.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 70 minut. Od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Pyszny boczek na kanapki gotowy !
Wytopiony tłuszcz z boczku zlewamy do słoiczka.
Gdy wystygnie - otrzymamy galaretkę, którą możemy posmarować chleb i na nią kłaść plastry boczku z cebulką.
Pycha :)
Mój mąż by mnie uwielbił pod niebiosa za taki boczek! Podkradam więc przepis i pewnie zrobię te pyszności :D
OdpowiedzUsuń:) smacznego , pozdrawiam
Usuńjuż czuję ten smak w ustach. Na Święta Bożego Narodzenia zaproszę ten boczek na nasz stół. Dzięki
OdpowiedzUsuńPolecam, taki domowy boczuś to samo dobro ;)
UsuńPychota.
OdpowiedzUsuńBoczus mi wyszedl wysmienity ale dlaczego cebula zrobila sie czarna?????:(((((
OdpowiedzUsuńMoże boczek był za wysoko w piekarniku? Albo zbyt rzadko był polewany sosem ... , pozdrawiam
UsuńCudowny boczuś. Nigdy takiego nie robiłam i koniecznie muszę spróbować. Zapisuję do zrobienia :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOd dawna sadzę się na domową wędlinę, taki prosty przepis jest w sam raz dla mnie! Jak długo można taki boczek przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńA piec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńnie, bez przykrycia, pozdrawiam
UsuńDzięki
OdpowiedzUsuń