![domowy sos karmelowy karmel](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAqEHr1nEhOg1r50z1T7lMqSWMuFsRuA9f7Wfr0d9nvOyJKhzKcasNW5RUQfBs12eYwrsGjO5vtuPYVQDoYk4NazSWJZoJKY-tnMlqBEK7fvzw1INiSrWSfjjaC68adBL5ERzkXyb92GQc/s1600/karmel2.jpg)
Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym.
SKŁADNIKI
200g cukru
80g masła
120g śmietany kremówki
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
![sos karmelowy karmel](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhHaa14GgmrclBEi6drZtNhBasf1VvIAkI8OvK8-q5umFozSNkrjbd33TbhJ0HnqIV86eWt7JzBm8lNXjl2ygw1VyU11qG9ZH7OOb-kj1nlwiSbbKcHOLZY-e3OgydiHCWNcEIBNnRKOQn7/s1600/karmel.9.jpg)
i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli.
Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce.
Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku
z gorącą wodą lub w mikrofalówce, gdyż po ostudzeniu bardzo gęstnieje.
![karmel sos karmelowy](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjiQrCovkRrs2vA85OXsUIkqZ06lFaAUt8dnIUBpmOeYXki7dynyfJanMubNe_4_IxW6U_zM9g5QMk_IMmNr1g_lhEL9hzYXiaoLKVHKKwx7j9cEPqtWt6ZU1Kqz-R1M7VyyOruv6Uv4fT/s1600/karmel4.jpg)
Smacznego :)
O mniam! Mogę wpaść z łyżeczką? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńwspaniały sosik
OdpowiedzUsuńoj tak :) pozdrawiam
UsuńPięknie wygląda *.* zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować :)
UsuńChcailabym zrobić ale boje się że garnek będzie nie do umycia. Jak Twój to "przezył"?
OdpowiedzUsuńJeśli masz garnek o grubym dnie, to nic mu nie grozi :)
UsuńA inny też spokojnie odmowie i będzie ok, pozdrawiam