piątek, 14 listopada 2014

Sernik królewski

Pyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej.
Świetne ciasto na każdą okazję :)

sernik

SKŁADNIKI   (blacha 40x25cm)
sernikKruche ciasto kakaowe:
500g mąki pszennej
300g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
1 jajko 

Masa serowa
1,20kg półtłustego twarogu w kostce
8 jajek
300g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
200g masła
1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)
rodzynki


PRZYGOTOWANIE
Z przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.

sernikW malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.

Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą  połowę ciasta. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. 

 Sernik z kakaową kruszonką gotowy!   Smacznego :)


Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!




sernikpyszny serrnik




 

21 komentarzy:

  1. oj.. ale bym zjadła! kusisz z samego rana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy można też z serka filadelfia zrobić?

      Usuń
    2. Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam, jednak w wielu przepisach np. na nowojorski widziałam, że można te sery zamiennie stosować, więc może będzie ok :)

      Usuń
  2. Jeden z moich ulubionych serników :) Uwielbiam :) Cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wstawiłam do piekarnika :) Ciekawe jak mi wyjdzie i czy nie opadnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udał się :) jest wyśmienity, zamiast rodzynek dałam kandyzowaną skórkę pomarańczy :)
    Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiemu nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ser należy zmielić czy nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ucieramy w malakserze, to nie trzeba mielić sera, pozdrawiam :)

      Usuń
  7. pychotka mniam.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny sernik. Rozpływa się w ustach

    OdpowiedzUsuń
  9. Można zmniejszyć ilość kakaowego ciasta aby zrobić na mniejszą blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Będzie pasować 30 dag mąki. 20 dag masła i 3/4 szklanki cukru? A ser pozostawić bez zmian

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy może być ser z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam i wyszedł wspaniałe.
    Rodzina zachwalała i robię na święta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt!

      Usuń