Świetne ciasto na każdą okazję :)
SKŁADNIKI (blacha 40x25cm)
Kruche ciasto kakaowe:
500g mąki pszennej
300g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
Masa serowa
1,20kg półtłustego twarogu w kostce
8 jajek
300g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
200g masła
1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)
rodzynki
PRZYGOTOWANIE
Z przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.
Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą połowę ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Sernik z kakaową kruszonką gotowy! Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
oj.. ale bym zjadła! kusisz z samego rana ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawałek ;)
UsuńCzy można też z serka filadelfia zrobić?
UsuńSzczerze mówiąc nigdy nie robiłam, jednak w wielu przepisach np. na nowojorski widziałam, że można te sery zamiennie stosować, więc może będzie ok :)
UsuńJeden z moich ulubionych serników :) Uwielbiam :) Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, też bardzo lubię :)
Usuńpozdrawiam
Właśnie wstawiłam do piekarnika :) Ciekawe jak mi wyjdzie i czy nie opadnie :)
OdpowiedzUsuńUdał się :) jest wyśmienity, zamiast rodzynek dałam kandyzowaną skórkę pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim :)
Cieszę się bardzo, że smakuje :) pozdrawiam
UsuńTakiemu nie można się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńser należy zmielić czy nie trzeba?
OdpowiedzUsuńJeśli ucieramy w malakserze, to nie trzeba mielić sera, pozdrawiam :)
Usuńpychotka mniam.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacyjny sernik. Rozpływa się w ustach
OdpowiedzUsuńMożna zmniejszyć ilość kakaowego ciasta aby zrobić na mniejszą blaszkę?
OdpowiedzUsuńJasne 👍
UsuńBędzie pasować 30 dag mąki. 20 dag masła i 3/4 szklanki cukru? A ser pozostawić bez zmian
OdpowiedzUsuńCzy może być ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńmyślę, że się uda :)
UsuńRobiłam i wyszedł wspaniałe.
OdpowiedzUsuńRodzina zachwalała i robię na święta.
Bardzo się cieszę :) Zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt!
Usuń