w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :)
SKŁADNIKI
![curry z kurczaka curry](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglKb-F4IwoGaw9L9b8EJ0898tmiC0L3NmHq2mw9Ef3BmxBSozUqmvqzVBmgYcW21zwh5SbXismSxBv-r919PKWNtENS6wP9zCmZA9IfWDszRL4nDMRmJS-AleFtnNuGVUbL9hR888aQv9U/s1600/curry2.jpg)
1 cebula
2 dymki
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki zielonej pasty curry (łagodnej - jeśli bardzo ostra wystarczy 1)
100ml bulionu drobiowego
400ml mleka kokosowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
pół limonki
olej do smażenia
2-3 woreczki ryżu jaśminowego lub basmati
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki.
W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy składniki.
![kurczak po tajsku kurczak](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjf3oNuZNgndT2vdqbuvjIeDNRyrgb5CpZlzYjtLZNu4XNGON_PxR4cdeTd7kIAx4ZyZ6k2Q-WGMKGWFh8wtF8uyruORjNVVSGXjMHYrY8gwmPfeFH2y5xNOeDA42liMT6ogOPXn9fwL9G2/s1600/curry4.jpg)
MMM wydaje się być pyszne, przepis trafia na listę "koniecznie wypróbuj" :)
OdpowiedzUsuńPolecam jak najbardziej wypróbować :) pozdrawiam
UsuńFantastyczny przepis, proste szybkie i smaczne danie, uwielbiam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję :) pozdrawiam
Usuń