Botwina to młode listki buraka ćwikłowego, bogate w witaminy (szczególnie A i C), wapń i dużą ilość żelaza - stąd jest bardzo polecana dla wegetarian.
Botwinka jest odświeżająca i lekkostrawna - warto włączyć ją do diety podczas przeziębienia, czy infekcji, której towarzyszy gorączka.
Zupa z botwinki odtruwa i odkwasza organizm!
SKŁADNIKI (4 porcje - 1 porcja 145 kcal! - razem z jajkiem :))
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBd5gsWlrWpTyZOFvasPc9SJN3RCJCVoHp8u6-3LOyxPut0Y1dQhcShko42DexZIuQvDE-7DhQwMjbne2CK0zn6kbVxKgAohhXi0GEqLPttYG8IVj2YmIWLw_pZPVpW4Rd_ezs6jL4y5G2/s400/botwinka.jpg)
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 ząbek czosnku
150 ml jogurtu naturalnego
sól
pieprz
koperek lub szczypiorek do posypania
4 jajka ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNttseAEBkGTCQ0aXGFWMRKeZijf9LQ24ZfTQNmj2jl4FvEYUYA7dWe-kiVBe9POQrH7zurFuB4_gTFyj-a5XgWAf0sfcS9vRnNbwyqIPvOlGn7V3Ud7kipjT5npVn8EuHiq4lbtJ_Zzfg/s320/botwinka4.jpg)
Podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem (albo jednym i drugim :)). Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9KPPmNcVZpnB9bVfAELcYY468L-ncIzoJoSuPGKNtWuCYWqdYTwu_V7koupq5cAjPiFQNuIjDUCA_z97eOUUN0ajKLBQV-iXq5ba3Ne9Za2A3Bipr0nKyvuTgPyTGgZwbtec9p4b2n8-R/s640/botwinka.jpg)
1 porcja zupy - 145 kcal - wraz z 1 całym jajkiem :) - super FIT zupka :)
- białko - 11 g
- tłuszcz - 9 g
- węglowodany -12,5 g
- błonnik - prawie 4 g
Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram
Małgosiu pyszności przygotowałaś, samo zdrowie. Ja jeszcze nie robiłam w tym sezonie, muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie Beatko :) pozdrawiam
UsuńPysznosc
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPyszności, ja robię podobny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś kupiłam botwinkę...już wiem co ugotuje 😊
OdpowiedzUsuńsmacznego :) pozdrawiam
UsuńPrzrpyszna wersja
OdpowiedzUsuń