Szybkie danie, które zawsze sprawdza się w sytuacji "nie wiem, co ugotować" :)
![spaghetti z bazyliowym pesto spaghetti](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijO6p_rSNE1osD0GO5FZDwZY2wvj1-5uet_cR-3ykYGNoeKolC2UI02UOBa9sPT-ikCBdc5k7yXb6B0BWIilGR-yyw5kQsxHc2dOH7YH1IBZzpeKTfUc4ZnlVBbEyU5TRSlwA_bargBoX2/s1600/pesto2.jpg)
350g makaronu razowego spaghetti
pęczek bazylii (standardowa
doniczka marketowa :))
4 łyżki orzeszków piniowych
(mogą być też pestki z dyni)
2 ząbki czosnku
tarty parmezan
5-6 łyżek oliwy z oliwek
sól
PRZYGOTOWANIE
Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Obrywamy listki bazylii i wrzucamy do blendera. Dodajemy orzeszki, 4 łyżki parmezanu, oliwę
i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą. Miksujemy na gładką masę - w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę oliwy. Przekładamy pesto do odcedzonego makaronu, dokładnie mieszamy.
Podajemy na podgrzanych talerzach. Możemy jeszcze posypać parmezanem. Smacznego :)
![makaron z pesto pesto bazyliowe](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8iEh12Xpv3v62FOKPe1xrZkmlkx4bT_hGANEYIehBRUYUiSad9jkUQMOmG0L4f4rWzlhwlqDGaOXPl2_eonILus6hFvb5ZkLL8xELKT718KSXmUZDRljQakq9kxUZbp4ClLl-1_NuulJe/s1600/pesto3.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz