SKŁADNIKI
125g masła
125g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
3 jajka
200g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2-3 duże jabłka
1 łyżeczka roztopionego masła
cynamon
PRZYGOTOWANIE
![ciasto z jabłkami placek z jabłkami](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkJidznztEcgqW9CgwDzQSiOiaYOeYwdeI7n-Wh3k3dYCvZp2SbpTBktfu8Ufq7gjnSZlpIH79tHbV1jfVbvGOpYpdG2yMChm6mALAi7eFzmKIfhFmHPpHFkKlNNrJnC7lUg3uBhvMjIoR/s1600/jabl5.jpg)
z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy na cieście. Pędzelkiem smarujemy jabłka roztopionym masłem i oprószamy cynamonem.
Pieczemy około 45 minut - w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
![jabłecznik szarlotka](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_SBcJqG0nXHJhaoS2DHGaXzReJ7O3xdK84zeNuz9zko-Mo1Z5qH8BiF7aKiWTFxlTISJOVKNzevm5snWCX18IzlYXiqCGu0FQ8Dz1YlPWChEplXtcEkVVTN3sQQSnNVO_bUk_Zgct-8KT/s1600/jabl4.jpg)
Wygląda bombowo! :)
OdpowiedzUsuńCzy takie upieczone jabłko jest wystarczająco miękkie, żeby móc normalnie jeść ciasto widelcem/łyżeczką? :)
dariawkuchni.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńTak, jabłko mimo jasnego wyglądu jest miękkie :)
pozdrawiam
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń