Mam dla Was coś wyjątkowego- lava cake - pyszne czekoladowo-czekoladowe ciacho z płynnym środkiem - wylewającą się po przekrojeniu pachnącą ... czekoladą :)
Teraz sami/same możecie przygotowywać w domu czekoladowe fondanty :) :) :)
![lava cake lava cakes](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpf2lElyGOPJ0MQ6rXIDccUEXjVB5bN3dMWMFNSaABLAE7upfCOLtBTNGtNt-gcNQvK3Xh2DdxflbsUE9V23JH4VYLPQ-z0nnxGTIZAMQe4rrHeLlDz7fQITLiRKktbjLxjFlqjN-Hv39q/s400/lawa5.jpg)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g masła
8 łyżek cukru
4 średnie jajka
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
masło + bułka tarta do foremki
PRZYGOTOWANIE
![fiondant czekoladowy czekoladowy fondant](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzj3uAvsmIK3uv5BqkVmm4y-UM2hdV5JC19-ZA2Cck5pcCMm_uhfFvtLfyMbBmSvBOzknu5UH28sKmBDK8pbH4oBB7PaabBJH1fSWOQpKKIzuTy0LBLe_V_znpLE0dmP6w3k7X5RwfhIaa/s320/lawa66.jpg)
Cukier i jajka z odrobiną soli miksujemy krótko na gładką masę. Dodajemy mąkę i znów krótko mieszamy. Następnie wlewamy czekoladową masę i łączymy w jednolitą masę krótko miksując.
Foremkę do muffinów (9 otworów) smarujemy masłem i wysypujemy niewielką ilością bułki tartej. Wlewamy czekoladową masę - ciastka trochę urosną :). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-9 minut. Po wyjęciu zostawiamy na 2-3 minuty, po czym wyciągamy z foremki - możemy pomóc sobie nożem, obkrawając po bokach.
Podajemy np. z ulubionymi świeżymi owocami. Fondanty są ścięte z wierzchu i z boków, zaś środek jest przepysznie płynny - smacznego :)
Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK!
źródło inspiracji
Trudno się oprzeć : )
OdpowiedzUsuńBardzo :)
OdpowiedzUsuńDzień święty święcić! Idę po składniki 🙂
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńRobi się bardzo szybko i jest obłędnie pyszne!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że tak smakowało :) pozdrawiam
Usuń