Jak już na pewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3
Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!!
SKŁADNIKI
![tarta ze szparagami szparagi](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2O1jGXs8XVBpGN_FEAxT_ogG2TawUZ5rwZrAdJDa7Ml87fgwLvW8SRd6aRQZfMFbv7dUg9k8S9tDmEVDArf8DMhkn7gsqn9jP5c4Nn4v00tMSLO9UNNttxQJfLZpWZONAhfAWfGVecaF5/s400/tartaszp.jpg)
200 g zielonych szparagów
150 g tartej mozzarelli
150 g pomidorków koktajlowych
1 jajko
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano,
corregio, czy innego ulubionego :))
PRZYGOTOWANIE
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Blanszujemy przez 2-3 minuty. Pomidorki przekrawamy na pół. Na upieczonym cieście rozsypujemy równomiernie mozzarellę, układamy szparagi - na przemian główką do góry i na dół. Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.
![szparagi z mozzarellą szparagi z serem](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl69X3MRmLAy6uiTmQhKKr_2H6qNeRU1vbcjfDR_GmpN7VXD0ZKsZPcyKwuFdnrhmS84DtvBXXMpWjtP6ySQEJjsr-tohygIS4v56j1u5tjaWL3b5AH6OxCPqprEk5f_VztIauqGSAkSdZ/s640/tartaszp5.jpg)
Po upieczeniu posypujemy całość startym serem.
Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :)
Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6.
Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany - 133,5 g , błonnik - 4,8 g.
Zapraszam na funpage na FB oraz Instagram
Wygląda jak grządka tulipanów! Obłędne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń