wtorek, 14 kwietnia 2015

Słodko-pikantna chińska zupa z kurczakiem

Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w poszukiwaniu ciekawych smaków. 
Zupki chińskiej z proszku, czy torebki nigdy nie jadłam - i nie zjem :) 
Wymyśliłam jednak własny - błyskawiczny przepis na zupę chińską.
Szybka i smaczna propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Szybko się robi - szybko znika - moja rodzinka bardzo ją polubiła. 

SKŁADNIKI
chińska zupa
1 duża pierś z kurczaka 
350g mrożonej mieszanki chińskiej
1-1,5 l bulionu warzywnego
3-4 łyżki słodkiego sosu chili 
(u nas 4 i jest moc!)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
125g chińskiego makaronu
(chow mein)
sól, pieprz
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE
Pierś myjemy, usuwamy ewentualny tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę.  Przyprawiamy solą 
i pieprzem i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy warzywa i sos sojowy 
i przesmażamy kilka minut. Zalewamy gorącym  bulionem, dodajemy sos chili i ocet ryżowy. Gotujemy razem na małym ogniu około 5 minut, po czym wrzucamy chiński makaron
i pozostawiamy jeszcze na 4-5 minut, aż zmięknie. Smacznego :)

zupa z kurczakiemzupa słodko-pikantna

orientalna zupa




15 komentarzy:

  1. Moje smaki . Uwielbiam takie zupy

    OdpowiedzUsuń
  2. W tej chwili gotuję .Będzie pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszelkie zupy uwielbiam, ale te z azjatyckim pazurem najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra.Robiliśmy dwa dni z rzędu. Zamiast sosu słodkiego dałem słodko - pikantny i pół łyżki naszego octu,ale i tak pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodki sos chili to właśnie sos słodko-pikantny :)
      My też bardzo lubimy tę zupę :) pozdrawiam

      Usuń
  5. Jest sos słodki chili i sos słodko - pikantny. Ale oki, bardzo dobra zupka.

    OdpowiedzUsuń
  6. witaj! 1 duża pierś z kurczaka to 2połówki kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Na ile porcji wystarczą podane proporcje?

    OdpowiedzUsuń