SKŁADNIKI (na 4 porcje)
2 sztuki awokado
4 małe ogórki (ok. 700g)
2 ząbki czosnku
300 ml bulionu warzywnego
200 ml maślanki
sok z limonki
sól morska
świeżo mielony pieprz
szczypta chili
listki mięty do dekoracji
![chłodnik z awokado i ogórka chłodnik](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6C079TpFz35JnX06OMF_3QhfoJi385saGEXbzQbGFfBzvnaktTy1WdDq762MP49iM8BoPxjtytjEh-f1ZbjlFWx3NyCgpunGe84z8-w5I1Q_mx4_XN8xVGwbc1luwzDWwEQjTljXDoaJ7/s320/ch%25C5%2582odnik3.jpg)
Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę i bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty. Smacznego :)
Jeśli szukacie fajnego blendera - bardzo duży wybór znajdziecie TUTAJ - KLIK!
W sam raz na upały :) Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńświetny chłodnik!
OdpowiedzUsuńTylko gdzie teraz kupić prawdziwą maślankę? To co sprzedają w sklepach nawet koło maślanki nie stało. Ani smaku ani żadnej wartości.
OdpowiedzUsuń