piątek, 26 lutego 2016

Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański.
Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :)
Zaskakujący, słodko-pikantny,aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :)

SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja)
kuchnia meksykańska200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej
200 g polędwiczki wieprzowej
2 pojedyncze piersi kurczaka 
1 czerwona cebula
100 g kukurydzy z puszki
1 mała czerwona papryczka chili
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 banan


PRZYGOTOWANIE
Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut.

gulasz z wieprzowiny
Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut.
Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne 5 minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę i na sam koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego :) 



banan




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz